In relatietherapie werken we aan een breuk die ontstaan is. De metafoor van de gebarsten schaal biedt een leidraad om nieuw licht te werpen op deze fase. Als therapeut nodig ik jullie uit je te laten inspireren door jezelf en door de ander, jezelf en elkaar weer vinden. Door alles wat jullie hebben meegemaakt een sterker mens geworden en de barsten zijn met goud bedekt.
Als je nooit in scherven gelegen hebt, weet je niet hoe je in elkaar zit.
Het is goed om eerlijk tegen jezelf te zijn en uit te spreken dat je niet meer blij bent in je huidige relatie. Het voelt niet meer zo dichtbij, eenzaam, er is vaker ruzie. Toen de relatie begon waren jullie verliefd, het voelde zo perfect. In de loop der jaren werd dit gevoel minder of verdween zelfs. Verliefdheid duurt meestal niet langer dan twee jaar. De beroemde hoogleraar psychiatrie Piet Kuipers zei eens: “verliefdheid is de enige psychose die helaas overgaat.” Verliefdheid transformeert naar liefde waarin je elkaar waardeert en respecteert in de verschillen en dat gaat niet vanzelf. Het lijkt of je minder tijd en aandacht voor elkaar hebt voor elkaar, minder zin in seks hebt en twijfel of de partner wel echt bij je past Je kunt er voor kiezen om zo door te gaan, genoegen nemen met wat er wel is….Maar deze keuze zorgt er voor dat de situatie blijft zoals die is of meestal nog verder verslechtert tot een punt waarin het ook niet meer gerepareerd kan worden.
Stellen wachten vaak te lang met het vragen om therapeutische hulp. Om langdurig liefde en verbondenheid te blijven voelen is actie soms vereist. “Liefde is een werkwoord”. Het geschenk van een relatie is te ervaren hoe het werkt samen te zijn en wat vertrouwen in elkaar betekent. Zonder dat krijgt onbegrip en ruzie, afstand en eenzaamheid een grote ruimte en raakt de liefde op de achtergrond. Het idee om te gaan werken aan je relatie is ook spannend, je voelt je kwetsbaar. Moeilijke gesprekken over lastige onderwerpen en de angst dat een scheiding ook een uitkomst zou kunnen zijn. Eerlijk durven uitspreken wat je wilt en wat je niet meer wilt. In de therapie leer je die verbinding weer te herstellen, te praten met elkaar zonder ruzie. Luisteren naar wat de ander probeert duidelijk te maken en ook je eigen gevoelens zo onder woorden brengen zodat je gehoord en begrepen wordt. Als je het niet met elkaar eens bent in alle rust kunnen onderhandelen en overeenstemming bereiken die voor beiden goed is. Elkaar tegemoet komen, weten wat de ander fijn vindt en dat ook allebei aan elkaar willen bieden. Als je je hierin herkent stel het dan niet uit tot het te laat is, maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.